EĞİTİMDE GELECEK KONFERANSI EGK19’A EĞİTİMCİLERDEN BÜYÜK İLGİ

05.11.2019

Boğaziçi Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakülteleri iş birliği, Eğitim Reformu Girişimi içerik ortaklığıyla Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de 2-3 Kasım’da düzenlenen Eğitimde Gelecek Konferansı EGK19’a Türkiye’nin her yerinden 600’e yakın eğitimci katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi, MEF Üniversitesi Eğitim Fakülteleri iş birliği ve Eğitim Reformu Girişimi içerik ortaklığı ile yapılan Eğitimde Gelecek Konferansı, EGK19, ‘‘Eğitim Politikaları ve Sınıfa Yansımaları’’teması ile Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde gerçekleşti.

Birbirinden önemli birçok sunum ve içerikle Türkiye'nin farklı yerlerinden eğitimcilerin katıldığı EGK19’da iki gün boyunca “Eğitimde Gelecek”çatısı altında; ‘‘Eşit, Adil ve Kapsayıcı Eğitim’’, ‘‘Eğitimde Katılım ve İşbirliği’’, ‘‘Dijital Çağın Eğitime Yansımaları’’, ‘‘Veri Temelli Eğitim Politikaları’’ alt temalarıyla ve üç önemli kurumun bilgi, birikim ve deneyimleriyle paylaşımlar yapıldı. Eğitim politikaları ve politikaların sınıf içerisindeki yansımalarını konu alan önerilerin değerlendirildiği ve geliştirildiği konferans birçok eğitimci için sinerji ortamı sağladı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan EGK19’da yaptığı açılış konuşmasında ev sahibi olarak tüm konuklara hoş geldin mesajıyla konuşmasına başladı. Prof. Dr. Özkan ‘‘’Eğitimde Gelecek’ son derece önemli bir konu. Herkesin duyduğunda kafasını o yöne çevireceği ilgi duyacağı bir konu. Yükseköğretim kurumunda sürekli icra ettiğimiz eğitimi bu konferans aracılığıyla bugün burada tartışacağız. Gelişen teknoloji ve değişen süreçler ışığında yeni nesle yapılabilecek en önemli şey ‘Öğrenmeyi Öğrenmek, Öğrenmeyi Öğretmek’ olmalıdır.’’ dedi.

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise konuşmasına konferansa katılan eğitimcilere teşekkür ederek başladı. Prof. Şahin ‘‘Değişenle ilk karşılaşansınız, değişime de hazırlayansınız. Daha iyi bir Türkiye, daha bir dünya, daha iyi bir gelecek için en önemli güç, sizsiniz. Değerinizi bilin, kendinizi önemseyin.’’ dedi. Prof. Dr. Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Eğer, Atatürk’ün yokluklar içinde kurduğu Cumhuriyet’in ilk yıllarında eğitime ve öğretmenlerimize verilen değer devam edebilmiş olsaydı biz de bugün o mutlu ülkeler sıralamasında en önlerde olurduk.’’ dedi.

Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Işık Tüzün ise şu şekilde konuştu: "ERG olarak kurulduğumuz günden bugüne eğitim politikası süreçlerini ve sonuçlarını izliyoruz; politikaların veriler temelinde, katılımcı bir biçimde ve farklı taraflar arasında diyalogla belirlenmesini çok önemsiyoruz. Bu konferansın da tüm çocukların iyi olma halini ve öğrenme deneyimlerini destekleyebilecek eğitim politikalarına katkı sağlayan bir alan olmasını diliyoruz." dedi.

EGK19’un onur konuğu olarak ise MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı konuştu. Eğitimcilere seslenen duayen Profesör, Köy Enstitüleri ve Eğitim Enstitülerinin tarihsel gelişiminden bahsetti. 1970’lere kadar çok önemsenen öğretmenlik mesleğinin günümüzde ne yazık ki hak ettiği değerde olamadığını iletti. Devletin eğitimi düzenleyecek tek kurum olduğundan bahseden Prof. Ortaylı ‘‘Eğitim sisteminde bir bozulma vardır. Fakat bu bozulma ideolojik değildir. Çocuklarımıza akıllı robot kullanmayı öğretmek yerine aklını kullanmayı öğretmeliyiz.’’ dedi.

www.egitimdegelecekkonferansi.com