Yabancı Diller Yüksekokulu

VEPT- Yeterlik Sınavı (2. Aşama)

VEPT- Yeterlilik Sınavı (2. Aşama)

MEF İngilizce Hazırlık Programı Yerleştirme sınavında (1. Aşama) 81 veya üstünde puan alan adaylar VEPT- Yeterlilik Sınavına (2. Aşama) gireceklerdir. Bu sınav öğrencinin Hazırlık Programı’na  2. Düzey, 3. Düzey, 4. Düzey, Fakülte Hazırlık Düzeyi ya da doğrudan lisans programlarına devam edip etmeyeceklerini belirleyecektir.

VEPT, bilgisayar kullanılarak yapılan dokuz bölümlük, 50 dakikalık bir testtir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşmayı ölçer ve Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterleri Çerçeve Programı’na (CEFR) göre düzenlenir. 20-70 arası puanlanır.

Aşağıda puan aralıklarını. CEFR eşdeğerlerini ve MEF Hazırlık Programı denkliğini görebilirsiniz.

VEPT (20 – 70)    CEFR (A1 – C1) İngilizce Hazırlık Programı         Düzey/Lisans
       41 veya altı           A2              2. Düzey
       42 – 47           B1              3. Düzey
       48 – 51           B2-              4. Düzey
       52– 55           B2+       Fakülte Hazırlık Düzeyi
       56+           C1              Fakülte

Aşağıdaki linkte testin çeşitli bölümlerinde yer alan soruları içeren tanıtıcı bir örnek yer almaktadır.

MEF İngilizce Hazırlık Programı'na yerleştirilen öğrencilerin, Fakülte çalışmalarına başlamak için Fakülte Hazırlık Düzeyini başarı ile tamamlamaları ve İngilizce Yeterlik Sınavı/VEPT'den 56 puan veya üzeri alarak geçmeleri gerekmektedir.