Yabancı Diller Yüksekokulu

VEPT- Yeterlik Sınavı (2. Aşama)

MEF İngilizce Hazırlık Programı Yerleştirme sınavında (1. Aşama) 81 veya üstünde puan alan adaylar VEPT- Yeterlik Sınavına (2. Aşama) gireceklerdir. Bu sınav öğrencinin Hazırlık Programı’na  2. Düzey, 3. Düzey, 4. Düzey’den ya da doğrudan lisans programlarına devam edip etmeyeceklerini belirleyecektir.

VEPT, bilgisayar kullanılarak yapılan dokuz bölümlük, 50 dakikalık bir testtir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşmayı ölçer ve Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterleri Çerçeve Programı’na (CEFR) göre düzenlenir. 20-70 arası puanlanır.

Aşağıda puan aralıklarını. CEFR eşdeğerlerini ve MEF Hazırlık Programı denkliğini görebilirsiniz.

VEPT (20 – 70)    CEFR (A1 – C1) İngilizce Hazırlık Programı         Düzey/Lisans
       45 veya altı           A2              2. Düzey
       46 – 50           B1              3. Düzey
       51 – 55           B1+              4. Düzey
       56 – 67           B2              Lisans
       68 – 70           C1              Lisans

Aşağıdaki linkte testin çeşitli bölümlerinde yer alan soruları içeren tanıtıcı bir örnek yer almaktadır.