Laboratuvarların Güvenli Kullanımına İlişkin Genel Kurallar

Aşağıda belirtilen kurallar MEF Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki laboratuvarlara uygulanan genel kurallardır.

  • Eğitmen tarafından uygulanan tüm güvenlik prosedürlerine uyun

  • Laboratuvarlara yiyecek ve içecekle girmeyiniz ve sigara içmek yasaktır.

  • İzinsiz hiçbir deneyi çalıştırmayın.

  • Eğitmeniniz gelene kadar çalışmaya veya malzeme ve ekipman toplamaya başlamayın.

  • Özel izin olmadan hiçbir ekipmana veya malzemeye dokunmayın.

  • Asla yalnız çalışmayın.

  • Araç ve gereçler yalnızca belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılmalıdır.

  • Hasar görmüş veya kırılmış tüm ekipmanı derhal eğitmene bildirin.

  • Güvenli olmayan koşulları, alışılmadık kokuları ve kişisel yaralanmaları derhal eğitmene bildirin.

  • Çalışma alanınızı temiz ve düzenli tutun.

  • Tüm koridorları her zaman koruyun; koridorları depolama veya çalışma alanları için kullanmayın.

  • Kişisel eşyalarınızı masanın altında ve çalışma alanının dışında tutun.

  • Ayrılmadan önce çalışma alanınızı temizleyin.

  • Gerektiğinde önlük, eldiven ve gözlük gibi koruyucu ekipmanları kullanın.

  • Islak ellerle çalışmayın.

  • Laboratuvarlarda takı takmaktan kaçının.

  • Laboratuvarda çalışırken uzun saçlarınızı toplayın ve kapalı ayakkabılar giyin.

  • Ağır nesneleri kaldırırken dikkatli olun.

  • Deneysel çalışmalar sırasında cep telefonu veya kulaklık kullanımına izin verilmemektedir.

  • Laboratuvarda çalışan kişilerin dikkatini dağıtmaktan veya üzmekten kaçının.

  • Ekip halinde çalışırken paralel yürütülen süreçler hakkında herkesin bilgilendirilmesi ve bilgi eksikliğinden kaynaklanabilecek tehlikeli durumların önlenmesi gerekmektedir.

  • Yangın söndürücülerin, göz yıkama istasyonlarının, ilk yardım dolabının ve acil durum duşunun yerlerini not edin.

  • Acil çıkış yollarını not edin.

Acil bir durumda

MEF Üniversitesi Güvenliği ile hemen iletişime geçin @

  • EXT 3600 - Santral

  • 112

Kamu Güvenliği Görevlisiyle Konuşurken Aşağıdaki Bilgileri Hazır Bulundurun:

  • Acil Durumun Niteliği

  • Konum (Bina ve Oda Numarası)

  • Olaya karışan/Yaralanan Kişi SayısıNature of Emergency

  • Görevli tarafından söylenmedikçe telefonu kapatmayın

Yangın alarmı

Yangın alarmı etkinleştirildiğinde binayı terk edin; asansörleri kullanmayın.

Bilgisayar Laboratuvarı İlkeleri ve Güvenlik Kuralları

A blok 3. katta (A302) ve A blok 4. katta (A409) yer alan bu laboratuvarlarda bilimsel proje çalışmaları, lisans mezuniyet projeleri ve lisans derslerine yönelik laboratuvar uygulamaları yürütülmektedir.

Laboratuvar giriş ve çıkışları yetkili kişiler tarafından kimlik kartı ile yapılabilmektedir. Laboratuvara ilk girdiğinizde sorumlu öğretim üyeleriyle iletişime geçip yapacağınız çalışma için izin almanız gerekmektedir.

Laboratuvar sonrasında kullanım alanının temizliğini sağlayınız. Laboratuvardan sonra elektrikli ekipmanların kapatıldığından emin olun.

Lütfen Bilgisayar Mühendisliği Laboratuvarları açısından aşağıda belirtilen uygulamaları detaylı olarak okuyunuz.

Genel Güvenlik Prosedürleri

1- Talimatlara Uymak

Laboratuvara giriş yapıldıktan sonra iş ve sağlık güvenliği kurallarını aksatmamak adına laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının uyarıları doğrultusunda çalışma yapılacaktır.

2- Tezgah Üzerindeki Elektrik Prizleri

Deney sırasında tezgah üzerinde kullanılacak prizlere dikkat edilmelidir. Fişleri prizlerden çıkarırken, tek elinizle kablodan değil, ıslak olmayan elinizle tutarak/bastırarak güvenli bir şekilde çıkarın. Mümkün olduğunca uzatma kablosu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzatma kabloları kapıların altından, koridorlardan geçmemeli, tavana asılmamalı veya başka uzatma kablolarına takılmamalıdır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvar Prensipleri ve Güvenlik Kuralları

A blok 4.katta (A403) yer alan bu laboratuvarda bilimsel proje çalışmaları, lisans mezuniyet projeleri ve lisans derslerine yönelik laboratuvar uygulamaları yapılmaktadır.
Laboratuvar giriş ve çıkışları yetkili kişiler tarafından kimlik kartı ile yapılabilmektedir. Laboratuvara ilk girdiğinizde sorumlu teknisyen veya eğitmen ile iletişime geçerek yapmak istediğiniz çalışma için izin almanız gerekmektedir.
Öğrenciler laboratuvarda tek başlarına çalışamazlar; Çalışma sırasında laboratuvarda bir teknisyen, araştırma görevlisi veya öğretim görevlisinin de bulunması zorunludur.
Laboratuvarda çalışmaya başlamadan önce kullanım ve güvenlik talimatlarını okuyup laboratuvar teknisyenine danışarak kullanacağınız ekipmanlar hakkında detaylı bilgi alın.
Gerekli kişisel koruyucu ekipmanları (eldiven, gözlük vb.) kullanmaya özen gösterin. Laboratuvarda yerden ağırlık kaldırmak gibi zor işler sırasında daima yardım alın.
Çalışmanız sırasında kullandığınız sarf malzemelerini not edin ve bir sonraki deney için laboratuvar sorumlusuna bilgi verin. Bu sayede envanteri yönetmek kolay olacaktır.
Çalışma sırasında çevreye zarar verebilecek ekipmanların yerlerini güvenli bir şekilde belirleyin. Kabloları açıkta bırakmayın veya tehlikeli bir şekilde konumlandırmayın. Özellikle kesici kenarlı aletleri, sıcak havyayı ve havya pompasını çarpma ve düşme riskinden uzak konumlandırın.
Çalışma sonrasında kullanım alanının temizliğini ve atık malzemelerin uygun şekilde toplanmasını/depolanmasını/bertaraf edilmesini sağlayın.
Aşağıda Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvarı ile ilgili maddeler olarak belirtilen uygulamaları detaylı olarak okuyunuz.

Güvenlik kuralları

1) Talimatlara uyun
Laboratuvara giriş yapıldıktan sonra iş ve sağlık güvenliği kurallarını aksatmamak adına laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının uyarıları doğrultusunda çalışma yapılacaktır.

2) Elektrik Panelleri
Laboratuvar kullanımı sırasında elektrik panosuyla çalışmayın. Gerektiğinde laboratuvardan sorumlu teknisyene/eğitimciye yetkili elektrik personelini aramasını bildirin. Tüm elektrik panellerine engelsiz erişim sağlayın.

3) Prizler
Deney sırasında tezgah üzerinde kullanılacak prizlere dikkat edilmelidir. Fişleri prizlerden çıkarırken, tek elinizle kablodan değil, ıslak olmayan elinizle tutarak/bastırarak güvenli bir şekilde çıkarın. Mümkün olduğunca uzatma kablosu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzatma kabloları kapıların altından, koridorlardan geçmemeli, tavana asılmamalı veya başka uzatma kablolarına takılmamalıdır.

4) Test Tezgahları

Test tezgahları her zaman temiz ve düzenli tutulmalıdır. Test tezgahlarında kapaklı şişedeki su dahil hiçbir sıvı veya yiyeceğe izin verilmez. Deney/çalışma ile ilgisi olmayan elektronik ekipmanlar (cep telefonu gibi) test tezgahından kaldırılmalıdır. Çanta gibi yer kaplayan eşyalar; paltolar kapının yakınındaki dolaplara veya bir askıya yerleştirilebilir.

5) Kablolar

Güç kabloları, ölçüm kabloları (problar) ve timsah başlı kablolar bir arada durmaktadır. Deney/çalışma için gerekli kabloları test tezgahınızdan temin edebilirsiniz. Laboratuvar teknisyenine/eğitmenine kabloların cihaza nasıl bağlanacağını mutlaka sorun. Sağlıklı bir ölçüm yapabilmek için uygun kabloyu seçmek, kablo başlığına zarar vermeden kabloyu takıp çıkarmak önemlidir. Kablolar test tezgahından sarkmamalı veya tehlikeli şekilde yerde durmamalıdır. Bunların çözülmesi ve yoldan çekilmesi gerekir. Bittiğinde kablolar uygun şekilde yerleştirilmelidir.

6) Tezgah Üstü Cihazlar

Tezgah üzerinde bulunan osiloskop, güç kaynağı ve sinyal üreteci kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalı ve fişi prizden çekilmelidir. Laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının izni olmadan yerleri değiştirilmemelidir. Yüksek voltajlı bir güç kaynağı takarken daima kaynağı kapatın. Bir deney kurmadan veya parçaları değiştirmeden önce deneyde kullanılan güç kaynaklarını kapatın. Yüksek voltaj beslemeli herhangi bir yüksek voltajlı ekipmanı ayarlarken yalnızca tek elinizi kullanın. Kullanmadan önce ilgili ekipmanın güvenlik dokümanları ve kullanım talimatları incelenmelidir. Ölçümler tercihen sağ elde yapılmalı ve bileğe takılan ESD (Elektrostatik Deşarj) bandı ile topraklanmalıdır.

7) Deney Setleri

Metal veya karton kutularda saklanan test setleri sadece ilgili deney/çalışmaların yapılması için tezgâha alınır. Her takımın farklı bir numarası vardır. Laboratuvar teknisyeni/eğitmeninin onayladığı ekip dışında ekip kullanmayınız, deney setlerini başka masalarla değiştirmeyiniz.

8) Dolaplar / Çekmeceler

Laboratuvarda bulunan malzeme dolapları laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının izni ile açılabilir ve deney/çalışma için gerekli malzemeler test tezgahlarına alınabilir. Dolap ve çekmeceler kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. Bu sayede koridora açılan kapı/çekmecelerin çarpması sonucu oluşabilecek olası kazalara karşı önlem alınmış olur.

9) Malzeme Atıkları

Test hazırlığı sırasında veya sonrasında oluşan kağıt, pil ve elektronik atıklar uygun geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Lehim tablası kuru bir bezle temizlenmeli, kablo, bakır tel gibi kalıntılar uygun şekilde temizlenmelidir.

10) Lehim

Lehimleme için havalandırma penceresinin yanındaki masa kullanılmalıdır. Lehimleme sırasında açığa çıkan gaz zehirlidir ve solunmamalıdır. Havya ve havya pompası çalıştırılmadan önce pencere açılmalı ve havalandırma sağlanmalıdır. Isıya dayanıklı olmayan, yanıcı olmayan herhangi bir malzeme bulunmamalıdır. Bireylerin kendi koruyucu gözlüklerini takması gerekmektedir. Birden fazla kişinin gözlük kullanması göz sağlığı açısından iyi değildir. Havya çalışırken havya tablası kesinlikle bırakılmamalıdır. İş biter bitmez havya kapatılmalı, fişi prizden çekilmeli ve masa temizlenmelidir.

11) Katılımsız Deneyler

Deneyin sağlıklı işleyişi, ekipmanların doğru kullanımı ve laboratuvardaki kişilerin güvenliği açısından testlerin başıboş bırakılmaması gerekmektedir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde, uzun süreli çalışma sırasında çalışır durumda bırakılan ekipmanın üzerine veya yakınına uygun uyarı notları ve işaretler asılmalıdır. Bildirim, acil durum kapatma prosedürlerini ve iletişim bilgilerini içermelidir. Ayrıca laboratuvar kapısına deneyden sorumlu kişinin adını ve telefon numarasını içeren bir tabela asın.

12) Kesici ve Delici Aletler

Deney sırasında ve sonrasında kesici ve delici aletler uygun şekilde saklanmalıdır. Aksi halde uygunsuz bırakılan ekipmanlar başkalarına veya deneyi yapan kişiye zarar verebilir. Kalın kablo veya Pertinax levhayı kesmek için; veya delik açmak için el matkabı, yan kesici, pense veya tornavida gibi kesici ve delici aletler kullanılıyorsa koruyucu eldiven giyilmelidir.

Fizik Laboratuvar Prensipleri ve Güvenlik Kuralları

A blok (A102) 1.katta yer alan bu laboratuvarda lisans dersleri ve laboratuvar uygulamaları yapılmaktadır.
Laboratuvara giriş çıkışlar yetkili kişiler tarafından anahtarla yapılabilmektedir. Laboratuvara ilk girdiğinizde sorumlu teknisyen veya öğretim üyeleri ile iletişime geçip yapacağınız çalışma için izin almanız gerekmektedir.
Öğrenciler laboratuvarda tek başlarına çalışamazlar; Çalışma sırasında araştırma görevlisi veya öğretim üyesinin de bulunması gerekmektedir.
Laboratuvarda çalışmaya başlamadan önce, kullanım ve güvenlik talimatlarını okuyup, araştırma görevlisine danışarak kullanacağınız ekipmanlar hakkında detaylı bilgi edinin.
Gerekli kişisel koruyucu ekipmanları (eldiven, gözlük vb.) kullanmaya özen gösterin. Laboratuvarda yerden ağırlık kaldırmak gibi zor işler için daima yardım alın.
Çalışmanız sırasında kullandığınız sarf malzemelerini not edin ve envanter yönetimi için bir sonraki deney için laboratuvar sorumlusuna bilgi verin.
Çalışma sırasında çevreye zarar verebilecek ekipmanların yerlerini güvenli bir şekilde belirleyin. Kabloları açıkta bırakmayın veya tehlikeli bir şekilde konumlandırmayın. Özellikle kesici ve delici aletleri çarpma ve düşme riskinden uzak konumlandırın.
Laboratuvar sonrasında kullanım alanının temizliğini ve atık malzemelerin uygun şekilde toplanmasını/depolanmasını/bertaraf edilmesini sağlayın.
Fizik Laboratuvarı açısından aşağıda belirtilen uygulamaları lütfen detaylı olarak okuyunuz.
Güvenlik kuralları

1) Talimatlar

Laboratuvara giriş yapıldıktan sonra iş ve sağlık güvenliği kurallarını aksatmamak adına laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının uyarıları doğrultusunda çalışma yapılacaktır.
2) Elektrik Panelinin Açılması
Laboratuvar kullanımı sırasında elektrik panosuyla çalışmayın. Gerektiğinde laboratuvardan sorumlu teknisyene/eğitimciye yetkili elektrik personelini aramasını bildirin.
3) Tezgah Üzerindeki Elektrik Prizleri
Deney sırasında tezgah üzerinde kullanılacak prizlere dikkat edilmelidir. Fişleri prizlerden çıkarırken, tek elinizle kablodan değil, ıslak olmayan elinizle tutarak/bastırarak güvenli bir şekilde çıkarın.
4) Test Tezgahları
Test tezgahları her zaman temiz ve düzenli tutulmalıdır. Test tezgahlarında kapaklı şişelerde su dahil hiçbir sıvı veya yiyecek bulundurulmamalıdır. Deney/çalışma ile ilgisi olmayan elektronik ekipmanlar (cep telefonu gibi) test tezgahından kaldırılmalıdır. Çanta ve palto gibi yer kaplayan eşyalar asılabilir.
5) Test Setleri
Masalardaki deney setleri yalnızca ilgili derslerde laboratuvar teknisyeni/araştırma görevlisi eşliğinde kullanılmalıdır. Deney setlerinde tehlike oluşturabilecek durumlar laboratuvar sorumlusuna bildirilmelidir.

6) Dolaplar / Çekmeceler

Laboratuvarda bulunan malzeme dolapları laboratuvar teknisyeni/öğretim elemanının izni ile açılabilir ve deney/çalışma için gerekli malzemeler test tezgahlarına alınabilir. Dolap ve çekmeceler kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. Bu sayede koridora açılan kapı/çekmecelerin çarpması sonucu oluşabilecek olası kazalara karşı önlem alınmış olur.

7) Malzeme Atıkları

Deney sırasında oluşan atıklar, polietilen torba ile donatılmış kapalı bir çöp kutusuna uygun şekilde atılmalıdır.

8) Kesici ve Delici Aletler

Deney sırasında ve sonrasında kesici ve delici aletler uygun şekilde saklanmalıdır. Aksi halde uygunsuz bırakılan ekipmanlar başkalarına veya deneyi yapan kişiye zarar verebilir.

İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı Prensipleri ve Güvenlik Kuralları

A blok 3.katta (A303) yer alan bu laboratuvarda bilimsel proje çalışmaları, lisans mezuniyet projeleri ve lisans derslerine yönelik laboratuvar uygulamaları yapılmaktadır. Laboratuvar giriş ve çıkışları yetkili kişiler tarafından kimlik kartı ile yapılabilmektedir.
Laboratuvara ilk girdiğinizde sorumlu teknisyen veya öğretim üyesi ile iletişime geçip yapmayı düşündüğünüz çalışma için izin almanız gerekmektedir.
Laboratuvarda çalışmaya başlamadan önce kullanım ve güvenlik talimatlarını okuyup laboratuvar teknisyenine danışarak kullanacağınız ekipmanlar hakkında detaylı bilgi alın.
Gerekli kişisel koruyucu ekipmanları (eldiven, gözlük vb.) kullanmaya özen gösterin. Yerden ağırlık kaldırmak gibi zor işler için yardım isteyin.
Çalışmanız sırasında kullandığınız sarf malzemelerini not edin ve bir sonraki deney için laboratuvar sorumlusuna bilgi verin. Bu şekilde envanter yönetimi daha kolay olacaktır.
Operasyon sırasında çevreye zarar verebilecek ekipmanları güvenli bir şekilde konumlandırın. Çarpma ve düşme riskini önlemek için kesici aletleri özellikle uzakta konumlandırın. Çalışma sonrasında kullanım alanının temizliğini ve atık malzemelerin uygun şekilde toplanmasını/depolanmasını/bertaraf edilmesini sağlayın.
Lütfen aşağıdaki İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı ile ilgili makalelerde belirtilen uygulamaları detaylı olarak okuyunuz.
1) Talimatlar
Laboratuvara giriş yapıldıktan sonra iş ve sağlık güvenliği kurallarını aksatmamak adına laboratuvar teknisyeni/öğretim görevlisinin uyarıları doğrultusunda çalışma yapılacaktır.
2) Elektrik Panelinin Açılması
Laboratuvar kullanımı sırasında elektrik panosuyla çalışmayın. Gerektiğinde laboratuvardan sorumlu teknisyene/eğitimciye yetkili elektrik personelini aramasını bildirin. Tüm elektrik panellerine engelsiz erişim sağlayın.
3) Tezgah Üzerindeki Elektrik Prizleri
Deney sırasında tezgah üzerinde kullanılacak prizlere dikkat edilmelidir. Fişleri prizlerden çıkarırken, tek elinizle kablodan değil, ıslak olmayan elinizle tutarak/bastırarak güvenli bir şekilde çıkarın. Mümkün olduğunca uzatma kablosu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzatma kabloları kapıların altından, koridorlardan geçmemeli, tavana asılmamalı veya başka uzatma kablolarına takılmamalıdır.
4) Çekmeceler
Laboratuvar tezgah dolabındaki çekmeceler kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. Bu sayede koridora açılan çekmecelerin çarpması sonucu oluşabilecek olası kazalara karşı önlem alınmış oluyor.

5) Malzeme Atığı

Deneyin hazırlanması sırasında veya deney sonrasında kullanılan aletler üzerinde kalan atıklar kurutulmadan önce temizlenmelidir. Kum, beton, zemin gibi malzeme atıklarının lavabo giderini tıkamasını önlemek için kaba atıklar kesinlikle lavaboya dökülmemelidir. Kaba atıklar çöp kovasına atıldıktan sonra lavaboda yıkama işlemi yapılmalıdır.

6) Katılımsız Deneyler

Deneyin sağlıklı işleyişi, ekipmanların doğru kullanımı ve laboratuvardaki kişilerin güvenliği açısından testlerin başıboş bırakılmaması gerekmektedir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde, uzun süreli çalışma sırasında çalışır durumda bırakılan ekipmanın üzerine veya yakınına uygun uyarı notları ve işaretler asılmalıdır. Bildirim, acil durum kapatma prosedürlerini ve iletişim bilgilerini içermelidir. Ayrıca laboratuvar kapısına deneyden sorumlu kişinin adını ve telefon numarasını içeren bir tabela asın.

7) Basınç ve Çekme Testleri

Laboratuvarda 10 ton kapasiteli ALŞA marka test cihazı ile basma ve çekme testleri yapılmaktadır. Bu araçla çalışırken uyulması gereken kurallar, cihazın kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde ekte verilmiştir. Numune yerleştirme, deneyin başlatılması ve sonlandırılması, test edilen numunelerin cihazdan çıkarılması aşamalarında bu kurallara uyulması son derece önemlidir.

8) Mobil Cihaz ve Dolapların Yerlerine Sabitlenmesi

Laboratuvardaki büyük cihazlar devrilme ihtimaline karşı yerlerine sabitlenmelidir. İnşaat Mühendisliği Laboratuvarındaki depolama dolaplarının da bu çerçevede duvara sabitlenmesi gerekmektedir.

9) Kesici ve Delici Aletler

Deney sırasında ve sonrasında kesici ve delici aletler uygun şekilde saklanmalıdır. Aksi halde uygunsuz bırakılan ekipmanlar başkalarına veya deneyi yapan kişiye zarar verebilir.