Bilimsel Araştırma Deneyimi

İngilizce Öğretmenliği Lisans programında okuyan öğrenciler EDS 403: Bilimsel Araştırma Deneyimi I ve EDS 404: Bilimsel Araştırma Deneyimi II derslerini alarak bilimsel araştırma süreçlerini kuramsal ve pratik olarak öğrenirler.

“Bilimsel Araştırma Deneyimi I” Kapsamında Yapılanlar

MEF Eğitim Fakültesinde üçüncü sınıf bahar döneminde zorunlu olarak alınması gereken “Bilimsel Araştırma Deneyimi I” dersi bulunmaktadır. 14 hafta (1 dönem) boyunca bilimsel bir araştırma için gerekli olan teorik bilgiler, akademisyen rehberliğinde öğretmen adaylarına verilir. İngilizce Öğretmenliği Bölümünde bu ders, kütüphane eğitimi ile başlar. Üniversitenin kütüphane görevlisi tarafından verilen seminerde kaynak taramasının nasıl yapıldığı, hangi veri tabanlarının hangi alanlarla ilgili olduğu, alıntı yaparken ve referans verirken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda geniş ve uygulamalı bir anlatım yapılır. Sonraki haftalarda eğitim araştırmaları, araştırma çeşitleri, yöntemleri ve teknikleri, araştırma probleminin belirlenmesi, araştırma makalesi bulma ve makaledeki her bölümün analizini yapma, literatür taraması, araştırma planı hazırlama gibi konularda çalışmalar yapılır.

“Bilimsel Araştırma Deneyimi II” Kapsamında Yapılanlar

MEF Eğitim Fakültesinde dördüncü sınıf güz döneminde zorunlu olarak alınması gereken “Bilimsel Araştırma Deneyimi II” dersi bulunmaktadır. Bu ders “Bilimsel Araştırma Deneyimi I” dersinin devamı niteliğindedir. 14 hafta (1 dönem) boyunca öğretmen adayları araştırmalarını tamamlamaya çalışır. Öğretmen adayları konularıyla ilgili veriler toplar ve bunları analiz eder. Daha sonra ise makale yazımına başlarlar. Bu süreçte her öğretmen adayına danışmanlık yapan bölüm akademisyenleri de bulunur. Akademisyenler, öğretmen adayları ile haftalık olarak toplantılar düzenler ve çalışmanın gidişatı hakkında öğretmen adaylarına geri bildirimler verirler. Toplantı süreci güz dönemi boyunca devam eder. Yazım aşaması tamamlanan çalışmaların sunumları hazırlanır. Öğretmen adayları tarafından hazırlanan çalışmalar yurt içinde / yurt dışında farklı konferanslarda sunulur. Bazı öğretmen adayları çalışmasının yayımlanması için araştırmasına devam eder ve farklı dergilere çalışmasını göndererek makalesinin yayımlanmasını sağlayabilir. Bu aşamada da bölüm akademisyenleri danışmanlık yapmaya devam etmektedir.